Waarom worden spieren dikker als je ze aanspant?

Waarom worden spieren dikker als je ze aanspant?Spieren worden groter bij aanspanning door hypertrofie. Dit proces wordt veroorzaakt door een groei van de spiervezels als gevolg van de belasting die wordt opgelegd door de oefening. Wanneer spieren worden gebruikt tijdens krachttraining, treedt er beschadiging op in de spiervezels. Het lichaam gaat vervolgens aan de slag om deze beschadiging te herstellen, waardoor de spiervezels groter worden. Dit proces wordt spieropbouw genoemd.

Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan hypertrofie, zoals de intensiteit, frequentie en duur van de krachtoefening, evenals de genetische eigenschappen van een persoon. Bijvoorbeeld, hoe meer belasting er op een spier wordt gelegd, hoe groter de kans op hypertrofie. Dit is de reden waarom intensieve krachttraining zo effectief is in het vergroten van spieren.

Geen wachtlijst en flexibel te boeken. Trainingen van 30 minuten kosten €35,- (je mag 10/15 minuten van tevoren zelf warming-up doen) en alle training van 60 minuten kosten  €62.50,-

Er zijn verschillende soorten krachttraining die bijdragen aan hypertrofie

  • Weerstandstraining met gewichten: Dit is de meest voorkomende vorm van krachttraining voor hypertrofie. Het gebruik van gewichten, zoals halters, dumbbells of machines, helpt om de spieren licht te beschadigen, wat de spiergroei stimuleert.
  • Bodyweight-oefeningen: Dit zijn oefeningen waar je alleen je eigen gewicht hoeft te gebruiken. Oefeningen zoals push-ups, pull-ups, squats en dips kunnen ook bijdragen aan hypertrofie, omdat ze de spieren belasten.
  • Hoge intensiteit intervaltraining: HIIT kan ook bijdragen aan hypertrofie, aangezien het de hart- en longfunctie verbetert en de spieren versterkt.
  • Isometrische oefeningen: Isometrische oefeningen zijn statische oefeningen waarbij de spieren worden aangespannen zonder dat er beweging plaatsvindt, zoals een plank of muurzit
Waarom worden spieren dikker als je ze aanspant

Spiergroei

Spiergroei gaat erg traag. Hierdoor kost het tijd om resultaten te zien. Het is daarom belangrijk om consistent te blijven met uw training en om voldoende rust te nemen tussen trainingen om het herstelproces te ondersteunen. Het is belangrijk om te weten dat een gevarieerde training het beste is voor hypertrofie, omdat het lichaam gewend raakt aan dezelfde oefeningen. Het is daarom aan te raden om afwisselend te werken met verschillende oefeningen en weerstanden.

Bovendien, een gezonde en gevarieerde voeding speelt ook een grote rol in spieropbouw, aangezien het lichaam de juiste voedingsstoffen nodig heeft om spieren op te bouwen en te herstellen.

Meer weten over personal training in Barendrecht bij Sportlab?

Contactgegevens

Achterom 1a, 2991 CP Barendrecht
Telefoon: 0180335015
Email: info@sportlab-barendrecht.nl

Openingstijden

Maandag t/m Vrijdag: 8:00-18:30 uur
Avonden en weekenddagen: op afspraak

Contactformulier